Jalat kolmessa veneessä

Ruoho on vihreämpää aina aidan toisella puolen, eikö totta? Toisilla kaikki tuntuu olevan aina helpompaa. Tämän tyyppinen ajattelu pesiytyy helposti vanhenevan älypuhelimen omistajaan. Android-käyttäjänä ihastelen usein Windows Phonen käyttäjien selkeää aloitusnäytön layouttia ja loppuun saakka vietyä visuaalista tyyliä. Samoin 150€ WP-puhelin tuntuu pyörittävän käyttöjärjestelmää yhtä soljuvasti kuin 500€ maksavat isoveljensä. Applen käyttäjiä taas kadehdin käyttöjärjestelmän hidastelemattomuudesta ja sovelluskaupan laadukkuudesta. Kun kaikista käyttöjärjestelmistä löytyy hyviä puolia, miksei poimi omenoita kaikista puista?

Meillä pyörii kotona Android-puhelin, iPad ja upouusi Windows 7:lla varustettu pöytäkone. Uusimpana tulokkaana katraassa on WP7.8:lla varustettu Nokia Lumia 900. Kun laitteita löytyy kaikista ekosysteemeistä, elämä hymyilee. Niinhän?

Eri ekosysteemit pyrkivät eri tavoin helpottamaan elämää eri laitteiden välillä. Esimerkiksi Googlen Android-laitteilla pyörivät Googlen palvelut sujuvasti: kun Chrome-selaimella lopettaa selaamisen tietokoneella, muistaa Androidilla pyörivä älypuhelin bussissa mihin pöytäkoneella jäätiin. Samoin kalenteri merkinnät löytävät tiensä kaikkiin laitteisiin. Googlen Drivella pysyvät myös tiedostot järjestyksessä laitteesta riippumatta. Aurinkoiseen kuvaan lipuu kuitenkin pilviä, kun vaihtaa eri logolla varustettuun laitteeseen. Googlen palveluihin tottuneena hämmennyin, kun Windows Phonelle ei vastaavia sovelluksia löytynytkään. iPadilla taas pyörii kyllä Googlen n Chrome-selain mutta sitä ei saa korvaamaan Safaria oletusselaimena. Applen iTunes on myös mustasukkainen, varsinkin omasta pilvipalvelustaan iCloudista. iTunesista ostetut tiedostot toimivat kyllä muillakin laitteilla, mutta niiden synkronisointi vain omena-logoisiin pyöristetyn suorakaiteen muotoisiin ™ vempaimiin.

Pitäisikö siis fiksun kuluttajan investoida yhteen ekosysteemiin saadakseen kaikki synergiahyödyt? Jos löytää itselleen sopivat laitteet yhdestä leiristä, miksipä ei! Itse en kuitenkaan pidä yhtä käyttöjärjestelmää muita parempana. iPad on mielestäni ylivertainen tabletti ja puhtaasti taulutietokoneille tehtyjen ohjelmien määrällä mitattuna myös paras. En vaihtaisi kuitenkaan pöytäkonettani Maciin, Chromebookista puhumattakaan. Aktiivisesti pelaavana muut käyttöjärjestelmät eivät yksinkertaisesti tarjoa PC:n kaltaista valikoimaa ja vapautta. Puhelimissa Android taas tarjoaa muokattavan ympäristön, jota muilla ei löydy. Androidin aloitusnäyttöihin saa täysiverisiä widgettejä, joissa pyörivät sähköpostit, FB-päivitykset, uutiset ja kalenterimerkinnät muutaman nimetäkseni. Windows Phonella live-ruudut tuntuvat kalpeilta heijastuksilta widgettien jälkeen. iKäyttäjät eivät moisesta edes tiedä, tosin erään Nokia-edustajan sanoin, ”pitäähän Applelle antaa tunnustusta myös widgeteistä, vaihtuuhan kalenteri-sovelluksen kuvakkeessa päivämäärä kerran vuorokaudessa”.

On kuitenkin universaaleja palveluita, joilla menetettyjä synergiahyötyjä voi kompensoida. Listaan tässä niistä muutaman, täydennän jaksaessani lisää.

  • Dropbox
    • Dropbox on pilvipalvelujen pitkän linjan ammattilaisia. Palvelu tarjoaa alustalle kuin alustalle tavan avata Dropbox-kansioon tallennettuja tiedostoja.
  • Evernote
    • Evernote on sähköinen muistivihko, johon tallentuvat niin ostoslistat kuin luentomuistiinpanotkin. Lisäksi suoraan sovelluksesta voi näpätä kuvia tehostamaan viestiä tai äänittää omia kommentteja aiheeseen liittyen tai vaikka kuvailla ottamaansa kuvaa.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: